Om Halmstads Filmstudio

Halmstads Filmstudio är en ideell förening som bildades 1955 och som återstartades våren 1975 efter att ha legat nere ett par år. Den är öppen för alla filmintresserade som har fyllt femton år. Vi vill visa god film och stimulera till ökat filmintresse. Filmstudion visar ett trettiotal filmer årligen för föreningens medlemmar och deltar även i andra filmarrangemang. Verksamheten utgör ett viktigt komplement till det övriga utbudet på Röda Kvarn, Halmstads enda kvarvarande biograf.

Filmstudion visar filmer vi tror att medlemmarna vill se, men även filmer medlemmarna inte visste att de ville se. Därmed finns naturligtvis en risk att vi någon gång visar en film som några medlemmar inte visste att de inte ville se. Studion har sedan starten varit ansluten till SFF (Sveriges Förenade Filmstudios) men är från och med 1 juli 2014 en fristående förening. Verksamheten finansieras i sin helhet genom medlemsavgifter. Vi är med ettusenetthundratrettio medlemmar (ht15) landets i särklass största filmstudio.

Verksamhetsberättelse 2017: Klicka här för att ladda ned i PDF-format
Stadgar: Klicka här för att ladda ned i PDF-format

Styrelsen

Ordförande Mymmel Blomberg, 0706-561912
Vice ordförande Oscar Norberg, 0705-790227
Kassör Gudrun ”Kicki” Stålnacke, 0703-152322
Sekreterare Karin Holm, 0702-361835
Bengt-Göte Bengtsson
Anders Borggren
Ida Heiner
Jessica Tiger

Hedersordförande Hans Cronheim
Hedersmedlem Ragna Larsson

Vår historia

Initiativtagare till bildandet av studion var Olle Carlsson som till vardags arbetade som vaktmästare i Folkets Hus (teatern) och som maskinist på dåvarande Figarobiografen i samma byggnad. Hösten 1955 visades tre filmer i studions regi, nämligen Livet i Louisiana (Louisiana Story, Robert J Flaherty, 1948), Det brinner en eld (Gustaf Molander, 1943) och Vittorio de Sicas mästerverk Cykeltjuven (I ladri di biciclette, 1948). Försäljningen av medlemskort gick lite trögt varför man inför följande termin bestämde sig för att marknadsföra sig lite mer. En kväll i januari 1956 arrangerade man därför en gratisvisning av Victor Sjöströms stumfilmsklassiker Körkarlen från 1921. Visningen skulle äga rum i Klarasalen i dåvarande Stadsbiblioteket. Folk strömmade till i sådana skaror att lokalen snabbt blev full. För att alla intresserade skulle få plats tog man även ett annat rum i anspråk och skaffade snabbt fram en extra projektor. To be continued.......

Nyhetsbrev

Vill du hålla dig à jour med vad som händer i studion? Då ska du prenumerera på vårt nyhetsbrev.

E-postadress:
 

Kontakt

Halmstads Filmstudio
Stenvinkelsgatan 9B 1101
30295 HALMSTAD
E-post: info@halmstadsfilmstudio.se 

Vill du veta mer om Halmstads Filmstudio eller oss som är engagerade? Här finns såväl historik som presentation av vår organisation.

Bra länkar

Drakenfilm.se - kvalitetsfilm online | FLM - Sveriges ledande filmtidskrift | Göteborg Filmfestival | Filmfestivalen i Cannes | IMDB - The Internet Movie Database | Triart.se - kvalitetsfilm online | CDON | Ginza | Discshop.se | MovieMail | Röda Kvarn Helsingborg | Bio Roy | HagabionSamarbetspartners