Program - hösten 2017

Ladda ned höstens program här »
Klicka på filmbilden för att se mer på imdb.com

25/9 Min arabiska vår <

Mohamed Ben Attia, Tunisien 2016, 88 min
Hedi är 25 år och bor med sin mamma som dominerar honom. Han är snäll och foglig och lyder både sin chef och mamma utan invändningar. Mamman arrangerar sonens bröllop med en flicka från grannbyn. En vecka före bröllopet skickas han av sin chef till kusten på en säljresa. Här stöter han på Rim som arbetar på turisthotellet. Rim är frisinnad och öppnar ögonen för livets möjligheter hos Hedi som långsamt låter sig inspireras. Efter hand får vi insyn i Hedis innersta tankar och kreativitet. Hedi inser att livet avgörs av så mycket mer än giftermål.

 

2/10 Vad döljer du för mig?

Paolo Genovese, Italien 2016, 97 min
Under en sommarkväll i Rom ska en middag avnjutas mellan vänner som känt varandra i åratal, par och singlar. Kvällen kommer att bli oförglömlig. Peppe, som har separerat och ska ta med sin nya kvinna Lucille, uteblir p.g.a. sjukdom. Frågorna och nyfikenheten från vännerna om den nya kvinnan framkallar en spontan social lek med samtligas mobiltelefoner. Leken går ut på att alla mejl och sms ska läsas upp och telefonsamtal ska ske med högtalare. Fasaden spricker, mörka hemligheter avslöjas och skapar bestörtning och kaos bland vännerna som trodde att de kände varandra väl.

 

9/10 Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv

Juho Kuosmanen, Finland 2016, 92 min
Sommaren 1962 har Olli Mäki, en f.d. bagare från finländska landsbygden, chansen att boxas om titeln som världsmästare i fjädervikt. Hela Finland förbereder sig inför hans seger och framgång. Han själv försöker balansera sin kärlek mellan boxningen och sin tjej Raija. Olli anstränger sig för att gå ner till matchvikt, träna och ställa upp på all PR som är en del av uppladdningen. Hans tränare tycker att Raija stör hans koncentration. Ju närmare matchen Olli kommer, desto svårare får han att välja mellan idrotten och kärleken.

 

16/10 I Am Not Your Negro

Raoul Peck, USA/Frankrike 2016, 93 min
Raoul Pecks Oscarsnominerade dokumentär I Am Not Your Negro berättar USA:s historia, med fokus på rasförtrycket. Filmen bygger på författaren och medborgarrättsaktivisten James Baldwins ofullbordade manuskript Remember This House. ”Det var tänkt att bli en kritisk bok om vad som hände med medborgarrättsrörelsen och det faktum att de flesta ledare mördades. Jag hoppas att den här filmen återinför de här viktiga idéerna”, berättade Raoul Peck i en intervju. ”Oerhört skickligt, med stor intellektuell skärpa och lyhördhet, knyts dåtid och nutid ihop”, skrev Göteborgs-Postens recensent vid den svenska premiären i mars i år.

 

23/10 Småstad

Johan Löfstedt, Sverige 2017, 91 min
En medelålders syskonskara står i centrum för Johan Löfstedts ovanliga långfilmsdebut Småstad från 2017. Filmen är en mix av dokumentär och spelfilm och i rollerna syns regissörens egna släktingar. Småstaden ifråga är Vadstena, som i filmen framstår som en händelserik sommaridyll. Björn och hans fyra systrar får en videohälsning från sin döde far. Hälsningen får syskonen att ifrågasätta sina val och det är nu Björn bestämmer sig för att utmana sin största rädsla. En kritiker liknade filmen vid den hyllade Farväl Falkenberg – fast med människor mitt i livet.

 

29/10 Sieranevada – En gravallvarlig komedi

Cristi Puiu, Rumänien 2016, 173 min
Lary, en framstående neurolog, samlar sin familj till en minnesstund efter sin fars död. En efter en dyker familjemedlemmarna upp och nu väntar man bara på prästen. Under tiden går diskussionerna heta och meningarna går isär kring det mesta. När det äntligen börjar lugna ner sig anländer en objuden gäst... Sieranevada bygger delvis på regissören Cristi Puius tragikomiska släktkalas som hölls i samband med den egna faderns död. Att vi alla minns olika är ett centralt tema i filmens berättelse. Den tävlade om Guldpalmen i Cannes 2016. OBS! Visas endast kl. 14.00 i Figarosalen med avbrott för fikapaus.

 

6/11 Alla tiders kvinnor

Mike Mills, USA 2016, 119 min
Dorothea Fields (Annette Bening) är en ensamstående bohemisk mamma till den 15-åriga Jamie (Lucas Jade Zumann). Hon känner att hon behöver hjälp att uppfostra honom till man och ber därför Jamies bästa kompis 17-åriga Julie och en hyresgäst, punkfotografen Abbie, om hjälp. Alla tiders kvinnor handlar om tre kvinnor från olika generationer som utforskar kärlek och frihet i södra Kalifornien under 1970-talet. En ömsint och humoristisk berättelse om hur man finner sig själv och lär sig att man inte kan älska andra förrän man lärt sig älska sig själv. Och behöver man verkligen en man för att uppfostra en man?

 

13/11 Frantz

François Ozon, Frankrike 2016, 113 min
En liten tysk stad strax efter första världskrigets slut. Den unga Anna (Paula Beer) lägger blommor på sin fästman Frantz grav, han dödades som soldat i kriget. Hon bor hos sina tilltänkta svärföräldrar Hoffmeister som stelnat i sorg efter sin ende sons död. Så dyker det upp en fransman, som också lägger blommor på Frantz grav. Vem är han? Han påstår att han är en vän till den förlorade sonen. Fransmän är inte populära i Tyskland och han möts med spott och spe. Det finns rop på hämnd och människorna ställs inför frågan om man ska förlåta sina fiender. Svartvitt läckert foto ramar in ung kärlek men också nationalismens aktuella frågor.

 

20/11 3000 nätter

Mai Masri, Palestina/Jordanien 2015, 103 min
3000 nätter tar sin början 1980 och utspelar sig på kvinnoavdelningen i ett fängelse på Västbanken för både palestinska och israeliska fångar. En regnig natt släpas palestinska Layal (Maisa Abd Elhadi) dit. Hon har kört en skadad palestinsk pojke i sin bil. Pojken tros ha varit inblandad i en terrorattack, och Layal anklagas själv för terrorbrott. Trots att hon är oskyldig döms hon till åtta års fängelse av en domstol som hellre vill se ännu en palestinier bakom galler än tro på Layals förklaring. I fängelset får hon klart för sig att hon är gravid och måste föda sitt barn där.

 

27/11 The Salesman

Asghar Farhadi, Iran 2016, 124 min
Paret Emad och Rana deltar i repetitionerna av pjäsen En handelsresandes död. Uppsättningen övervakas och försvåras av de teokratiska myndigheterna. På grund av ett renoveringsarbete i grannhuset tvingas de dessutom lämna sin bostad och flytta in i ett tillfälligt boende i Teheran. Men ett trauma med koppling till lägenhetens förra ägare förändrar deras liv tvärt. Oscarbelönade The Salesman är regisserad av Ashgar Farhadi (Nader och Simin – En separation, även den Oscarbelönad). Filmen fick också pris för bästa manus och bästa manliga skådespelare i Cannes 2016.

 

4/12 Heartstone

Guðmundur Arnar Guðmundsson, Island/Danmark, 2016, 129 min
Det dramatiska isländska landskapet är ständigt närvarande i denna lika vackra som brutala uppväxtskildring i en avlägsen fiskeby. Tonårspojkarna Thor och Christian har känt varandra hela livet. Under en omvälvande sommar försöker en av dem vinna en flickas hjärta, medan den andra upptäcker nya känslor för sin bästa vän. Pojkarna går från barndom till ett vuxenblivande under denna händelserika sommar. Ett innerligt och avväpnande drama om två pojkars nära vänskap, om vad som händer när det visar sig att man är på väg åt olika håll, att man känner på olika sätt.

 

Nyhetsbrev

Vill du hålla dig à jour med vad som händer i studion? Då ska du prenumerera på vårt nyhetsbrev.

E-postadress:
 

Kontakt

Halmstads Filmstudio
Saturnusgränd 5
302 35 Halmstad
E-post: info@halmstadsfilmstudio.se 

Vill du veta mer om Halmstads Filmstudio eller oss som är engagerade? Här finns såväl historik som presentation av vår organisation.

Bra länkar

Drakenfilm.se - kvalitetsfilm online | FLM - Sveriges ledande filmtidskrift | Göteborg Filmfestival | Filmfestivalen i Cannes | IMDB - The Internet Movie Database | Triart.se - kvalitetsfilm online | CDON | Ginza | Discshop.se | MovieMail | Röda Kvarn Helsingborg | Bio Roy | HagabionSamarbetspartners