Program - våren 2019

Klicka på filmbilden för att se mer på imdb.com

28/1 And Breathe Normally

Ísold Uggadóttir, Island/Sverige/Belgien 2018, 95 min
Lára är en ensamstående mamma med dålig ekonomi. En strimma hopp dyker upp när hon får en provanställning som passkontrollant på flygplatsen Keflavík. En heltidstjänst ligger i potten för den som kan visa sig värdig, men för Lára innebär det att sätta dit migranten Adja från Guinea Bissau. Lára lyckas avslöja Adja som försöker smita genom Island vidare till Kanada tillsammans med sin syster och dotter. Adja blir fängslad, men hennes familj försvinner. Slumpen gör att Láras och Adjas vägar korsas igen. Filmen tar upp aktuella ämnen som barnfattigdom, migration och HBTQ-frågor.

 

4/2 Allt för min son

Xavier Legrand, Frankrike 2017, 93 min
Detta familjedrama är den franske regissören Xavier Legrands första långfilm. Efter skilsmässan befinner sig Miriam och Antoine i en vårdnadstvist om 10-årige sonen Julien. Miriam vill skydda pojken från den aggressive fadern och söker enskild vårdnad men domslutet landar på gemensam. Den gastkramande handlingen skildrar Juliens utsatta situation som gisslan i familjekonflikten. Dagens Nyheters recensent Helena Lindblad uttryckte att filmen ”formar sig till en hjärtskärande skildring av hur barn far illa, och tvingas till ansvar, när föräldrar slutar att vara vuxna och omhändertagande”.

 

11/2 Leave No Trace

Debra Granik, USA/Kanada 2018, 109 min
Will och 13-åriga dottern Tom lever isolerade i en nationalpark i Oregon. När Tom får mer kontakt med civilisationen, inser hon att det finns fördelar med detta liv. Medan pappan fortfarande vill gömma sig för mänskligheten, väcks en längtan hos dottern att vara en del av den. Konflikten blir uppenbar och de båda ställs inför avgörande val. Livet i skogen framställs nästan meditativt, med praktfull grönska och ett ständigt svagt regn. Leave No Trace är en skickligt komponerad filmisk symfoni om förlust och tillit, med udden riktad mot ett själlöst materiellt samhälle.

 

25/2 Goliat

Peter Grönlund, Sverige 2018, 88 min
Regissören och manusförfattaren bakom Tjuvheder, Peter Grönlund, är tillbaka med ännu ett drama om det Sverige som sällan skildras på film. Vi får följa familjen Henebro, där fadern snart ska inställa sig för ett fängelsestraff. Tonårssonen Kimmie längtar efter ett annat liv men tvingas ta stort ansvar inför faderns frånvaro. Tjuvheder blev den stora vinnaren på Guldbaggegalan 2016, med baggar för bland annat bästa kvinnliga huvudroll, bästa manuskript och bästa klipp. Om Goliat skriver Grönlund själv: ”Jag är intresserad av marginaliserade människor och av att inordna dom i en socialpolitisk kontext”. Filmdebuterande Sebastian Ljungblad briljerar i rollen som Kimmie.

 

4/3 Tornet

Mats Grorud, Norge/Sverige/Frankrike 2018, 74 min
I den animerade Tornet av norske regissören och animatören Mats Grorud får vi följa unga flickan Wardis vardag. Hon är född och uppvuxen i flyktinglägret Bourj el Barajne i utkanten av Beirut i Libanon. Från att ha varit ett tältläger har det under 70 år vuxit till en stad. Genom Wardis ögon berättas historier om fördrivning, flykt och hopplöshet men även optimism. Trots ständiga konflikter fortsätter vardagslivet för människorna och drömmen om att få återvända hem. Cirka 1½ miljon palestinier lever i exil sedan Al Nakba, den stora tvångsförflyttningen av 700 000 palestinier, då staten Israel bildades 1948.

 

10/3 Årsmöte + Cinema Paradiso

Giuseppe Tornatore, Italien/Frankrike, 1988, 123 min
Regissören Salvatore minns sin barndoms biograf och vänskapen med maskinisten Alfredo i den sicilianska byn där han växte upp. Biografen var samlingspunkt för byns många karaktärer. Efter en eldsvåda, som gör Alfredo blind, får Salvatore hjälpa till att driva biografen. Denna 30 år unga klassiker är en nostalgisk kärleksförklaring till filmens magi som kan ses igen och igen. Filmmusiken, signerad Ennio och Andrea Morricone (far och son), är bara den ett ljuvligt stycke filmhistoria.

 

11/3 Den tysta revolutionen

Lars Kraume, Tyskland 2018, 111 min
Året är 1956. Theo och Kurt smiter över till Västberlin med förevändning att besöka Kurts morfars grav. Egentligen ska de gå på bio. En västtysk journalfilm skakar om dem, och de berättar för klasskamraterna vad de sett om händelserna i Ungern. De tar initiativ till två tysta minuter för de ungerska dödsoffren och tiger på lektionstid. Det gör magister Mosel rasande. Protestyttringen får oanade proportioner när magistern involverar en nitisk partikollega. Affären trappas upp, ungdomarna utsätts för Stasi-metoder i syfte att knäcka ”kontrarevolutionärerna”. Elevernas kamratskap och lojalitet sätts på hårda prov. Filmen bygger på verkliga händelser som en av eleverna senare skrev en bok om.

 

18/3 Cold War

Paweł Pawlikowski, Polen/Frankrike/Storbritannien 2018, 88 min
Wiktor och Zula möts i Polen och blir passionerat förälskade. Trots olika bakgrunder och temperament känner de en attraktion som varken avstånd eller tidens tand rår på, men relationen blir lika destruktiv som oundviklig. I Polen tvingas de bli en del av Sovjets propagandamaskin, och när de ser chansen att fly till Paris fattar de beslut som kommer att forma bådas liv. Precis som i Pawlikowskis tidigare film Ida är fotot svartvitt, vilket stärker berättelsens äkthet. Bilden av Polen efter kriget känns så autentisk att man kan tro att den är självupplevd. Pawlikowski var inspirerad av sina egna föräldrars kärlekshistoria när han skrev historien och manuskriptet till Cold War.

 

25/3 När fjärilarna kommer

Tolga Karaçelik, Turkiet 2018, 117 min
En roadmovie med tre udda figurer i framsätet. Det är storebror Cemal som är en stolt astronaut, lillebror Kenan, en cyniker med stort C och den kaxiga systern Suzi som är förskollärare. De har vuxit ifrån varandra sedan de flyttade från byn där de växte upp. En dag hör de från pappan som kräver att de kommer tillbaka. De ger sig ut på en resa tillsammans och återupplever gamla minnen, försöker hantera varandras egenheter och lära känna varandra på nytt. En tragikomisk film om döden, livet och trasiga relationer. När fjärilarna kommer har vunnit flera internationella filmpriser, bland annat på Sundance Film Festival med Ruben Östlund som juryns ordförande.

 

1/4 Shoplifters

Hirokazu Kore-eda, Japan 2018, 121 min
Osamu och hans son möter en frusen liten flicka på gatan efter en hård och kall natt på en av deras snatterirundor. Efter ett impulsivt beslut tar de med henne hem till sig och upptäcker att hon är illa behandlad. Osamus hårda hjärta smälter och flickan blir en del av familjen. En oväntad händelse avslöjar familjehemligheter som sätter familjens gemenskap på prov. Shoplifters är ett finstämt kriminaldrama om en fattig familj som lever på snatteri och som tar hand om ett gatubarn. Filmen vann Guldpalmen i Cannes 2018. Halmstads Filmstudio har tidigare visat bland andra Systrarna och Sådan far, sådan son av samma regissör. Den senare vann juryns pris i Cannes 2013.

 

8/4 Girl

Lukas Dhont, Belgien/Nederländerna 2018, 109 min
Det finns ingenting som 15-åriga Lara vill mer än att slå igenom som professionell balettdansös. Hon har sin pappas stöd och vågar därför börja på en ny skola, vilket innebär ännu hårdare arbete för att förverkliga sin dröm. Laras frustration och otålighet blir ännu tydligare när hon märker att hennes kropp inte kan hänga med i de strikta disciplinerna av träningen eftersom hon föddes som pojke. Det är kämpigt nog att gå igenom puberteten och ännu svårare i en kropp man inte känner sig hemma i. Filmdebuterande Victor Polster vann pris i Cannes 2018 för sina insatser i rollen som Lara. Filmen är inspirerad av en sann historia.

 

Nyhetsbrev

Vill du hålla dig à jour med vad som händer i studion? Då ska du prenumerera på vårt nyhetsbrev.

E-postadress:
 

Kontakt

Halmstads Filmstudio
Stenvinkelsgatan 9B 1101
30295 HALMSTAD
E-post: info@halmstadsfilmstudio.se 

Vill du veta mer om Halmstads Filmstudio eller oss som är engagerade? Här finns såväl historik som presentation av vår organisation.

Bra länkar

Drakenfilm.se - kvalitetsfilm online | FLM - Sveriges ledande filmtidskrift | Göteborg Filmfestival | Filmfestivalen i Cannes | IMDB - The Internet Movie Database | Triart.se - kvalitetsfilm online | CDON | Ginza | Discshop.se | MovieMail | Röda Kvarn Helsingborg | Bio Roy | HagabionSamarbetspartners