Program - hösten 2018

Ladda ned höstens program här »
Klicka på filmbilden för att se mer på imdb.com

24/9 Isle of Dogs

Wes Anderson, USA/Tyskland 2018, 101 min
Isle of Dogs är en ny stop motion-film i regi av Wes Anderson. Flera hundepidemier drabbar en japansk stad. Den despotiske borgmästaren bestämmer att alla hundar ska förvisas till en öde ö, dit även stadens sopor skickas. Där får de leva vind för våg av avfallet. Men 12-årige Atari saknar sin hund Spots. Han flyger själv till ön för att rädda honom, och möter ett brokigt gäng upproriska hundar. Filmen genomsyras av Andersons karaktäristiska humor och berättarstil, den är fylld av filmreferenser och detaljer samt en stjärnparad av USA:s och Japans mest välkända skådespelare som gett röster till både människor och hundar.

 

1/10 Utan nåd

Fatih Akin, Tyskland/Frankrike 2017, 106 min
Ena stunden lever Katja ett lyckligt liv med sin man och lille son. I nästa förvandlas livet till en mardröm när hennes älskade dör i ett terrordåd. För Katja börjar en lång, komplicerad och smärtsam process för att bearbeta sorgen. I Katjas sinne finns en enda tanke som skänker henne något som ens kan liknas vid sinnesfrid: hämnd! Regissören och manusförfattaren Fatih Akin (Mot väggen, Vid himlens utkant) har med Utan nåd skapat en film som etsar sig fast. Diane Kruger (Inglourious Basterds) tilldelades priset för bästa kvinnliga huvudroll i Cannes 2017.

 

8/10 The Disaster Artist

James Franco, USA 2017, 104 min
Filmen är baserad på en bok, som i sin tur kretsar kring inspelningen av den film som ofta kallas för världens sämsta – The Room. Vi får följa den mytomspunna och excentriske Tommy Wiseau som tillsammans med sin vän Greg Sestero drömmer om att lyckas i Hollywood. När det inte utvecklar sig riktigt som de tänkt sig bestämmer de sig för att ta saken i egna händer. The Disaster Artist är en hyllning till kärleken för filmskapande, och visar hur långt en människa kan vara beredd att gå för att tillhöra en specifik kulturell krets.

 

15/10 Faces Places

Agnès Varda, JR, Frankrike 2017, 94 min
Dokumentärfilm som utspelar sig på franska landsbygden i trakterna kring industribältena. Den 89-åriga filmskaparen Agnès Varda och fotografen JR möter olika människotyper i deras vardag, där samtal och fotograferande ingår. Människorna fotograferas i deras egna miljöer med en ambulerande studio. Därefter skapas gigantiska affischbilder som sätts upp på olika husfasader, väggar och containrar. Platser, och människors ansikten, sätts samman i en kontext och berättar om människoöden som vanligtvis inte lyfts fram. Denna delvis gräsrotsfinansierade film har vunnit flera priser, bland annat i Cannes. Varda fick 2017 en heders-Oscar för sitt livsverk inom filmen.

 

22/10 Little Wing

Selma Vilhunen, Finland/Danmark 2016, 100 min
12-åriga Varpu växer upp snabbt men hennes omogna mamma vill inte bli stor. Sin biologiska pappa har hon aldrig träffat men en natt bestämmer hon sig för att ändra på det. Hon stjäl en bil, styr mot Uleåborg och bestämmer sig för att hitta mannen som hon bara vet namnet på. Det blir en omtumlande resa på alla plan. Han är inte alls sådan som hon föreställt sig, men ingen av parterna vill göra den andra besviken. En gripande och empatisk film om att växa upp och vara den som är mest mogen i familjen, trots att man bara är ett barn. Tilldelades Nordiska Rådets filmpris 2017.

 

5/11 Amatörer

Gabriela Pichler, Sverige 2018, 102 min
Lafors, ett litet svenskt brukssamhälle i desperat behov av nystart. En gnista hopp tänds när den tyska lågpriskedjan Superbilly överväger att etablera sig på orten. 500 nya jobb skulle förändra allt! Nu gäller det att sätta Lafors på kartan, meddelar kommunchefen, och snart är beslutet om en kommunfilm fattat. Kulturbudgeten är dessvärre slut men kommunanställde Musse får en vågad idé: skolungdomar! Ett skolprojekt i demokratins anda! Det är ju modernt, nytänkande – och gratis... Manuskriptet är ett samarbete mellan Gabriela Pichler (Äta sova dö) och författaren Jonas Hassen Khemiri. Vann Dragon Award som Bästa nordiska film vid Göteborg Film Festival i år.

 

12/11 Happy End

Michael Haneke, Frankrike/Österrike/Tyskland 2017, 107 min
Den österrikiske regissören Michael Haneke, känd bland annat för Guldpalmenvinnarna Det vita bandet (2009) och Amour (2012), är tillbaka med Happy End. Titeln är ironisk i detta familjedrama som utspelas i den franska kuststaden Calais. En välbärgad familj får ett nytillskott i 13-åriga Eve som efter moderns död ska bo hos sin pappa. Förändringen är en av många komplikationer i familjen, vars byggföretag styrs av den högeffektiva Anne (Isabelle Huppert). Filmen var en av favoriterna till Guldpalmen i Cannes 2017, men priset gick istället till Ruben Östlunds The Square.

 

19/11 Vad ska folk säga

Iram Haq, Norge/Tyskland/Sverige 2017, 106 min
Vad ska folk säga handlar om Nisha, 16 år, som bor i Oslo med sin familj. Hon följer familjens strikta pakistanska traditioner hemma, men lever också ett vanligt modernt liv med vänner och killar. När hennes pappa en dag kommer på henne med att ha en pojkvän bestämmer han sig för att straffa henne hårt. Detta norska drama om hedersförtryck är delvis baserat på Iram Haqs (även manuskript) egna erfarenheter. Vad ska folk säga vann publikens pris vid Göteborg Film Festival i vintras. Debuterande Maria Mozhdah har särskilt hyllats för sina insatser i rollen som Nisha.

 

26/11 Charmören

Milad Alami, Danmark/Sverige 2017, 100 min
Skådespelaren Ardalan Esmaili är charmören i detta danska drama i regi av Milad Alami. Esmaili gestaltar en man som är hotad av utvisning och som desperat kämpar för att få stanna i Danmark. Hans plan är att gifta sig med en dansk kvinna. Ardalan Esmaili är utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm. Han syns också i tv-serien Gråzon, och våren 2018 spelade han i uppsättningen Prat och människor på Folkteatern i Göteborg. När Charmören recenserades i Svenska Dagbladet uppmärksammandes särskilt de ”vackert mättade bilder” fotografen Sophia Olsson skapat. Hon ligger även bakom fotot i hyllade Sameblod.

 

3/12 I, Tonya

Craig Gillespie, USA 2017, 120 min
Den 6 januari 1994 – cirka en månad före OS i Lillehammer – händer något osannolikt: konståkerskan Nancy Kerrigan blir attackerad och misshandlad. Vad var det egentligen som hände? Kunde hennes ärkerival Tonya Harding vara inblandad i attacken? I filmen får vi följa Tonya Harding (spelad av Margot Robbie) och hennes konståkningskarriärs uppgång och fall. Filmen är flerfaldigt prisbelönad, bland annat med en Oscar till Allison Janney för bästa kvinnliga biroll. I, Tonya är en "mockumentär" som fångar det amerikanska 90-talets konståkningsvärld med dess kläder, fördomar och inte minst frisyrer med stor charm, tragik och humor.

 

Nyhetsbrev

Vill du hålla dig à jour med vad som händer i studion? Då ska du prenumerera på vårt nyhetsbrev.

E-postadress:
 

Kontakt

Halmstads Filmstudio
Stenvinkelsgatan 9B 1101
30295 HALMSTAD
E-post: info@halmstadsfilmstudio.se 

Vill du veta mer om Halmstads Filmstudio eller oss som är engagerade? Här finns såväl historik som presentation av vår organisation.

Bra länkar

Drakenfilm.se - kvalitetsfilm online | FLM - Sveriges ledande filmtidskrift | Göteborg Filmfestival | Filmfestivalen i Cannes | IMDB - The Internet Movie Database | Triart.se - kvalitetsfilm online | CDON | Ginza | Discshop.se | MovieMail | Röda Kvarn Helsingborg | Bio Roy | HagabionSamarbetspartners