Program - våren 2018

Ladda ned vårens program här »
Klicka på filmbilden för att se mer på imdb.com

29/1 Läxan

Kristina Grozeva, Petar Valchanov, Bulgarien/Grekland 2014, 111 min
När lärarinnan Nadezhda upptäcker att en av eleverna har stulit pengar från hennes plånbok, läxar hon upp klassen om bristande moral. Kort därefter får Nadezhda veta att hon och hennes man är skuldsatta upp över öronen, och riskerar att förlora sin bostad. Under några dagar pressas hon att fatta beslut som varken är riskfria eller moraliskt försvarbara. Läxan är en gripande och tät thriller om maktlöshet och hur små steg i fel riktning kan leda till en större katastrof.

 

5/2 Farväl Europa

Maria Schrader, Österrike, Tyskland, Frankrike 2016, 106 min
Vi får följa den judiske författaren Stefan Zweigs år i exil. Efter att ha flytt Nazityskland reste österrikaren Zweig mellan Buenos Aires, New York och Brasilien på jakt efter ett nytt hem. Filmen skildrar Zweigs kamp för att förstå och acceptera händelserna i Europa och i sitt före detta hemland Tyskland. Filmen ger en komplex bild av en intellektuell som inte var särskilt stridslysten, utan en man som sökte samförstånd och som ständigt plågades av skuldkänslor. Stefan Zweig tillhörde Europas främsta författare under mellankrigstiden. Hans böcker är ständigt aktuella, och flera av hans titlar har släppts i svenska nyutgåvor.

 

12/2 The Party

Sally Potter, Storbritannien 2017, 71 min
Janet har en liten fest för sina närmaste vänner för att fira sin nya roll i parlamentet. Allt går, nästan, som planerat tills hennes man avslöjar två stora hemligheter, som sparkar igång en serie händelser som påverkar dem alla. Innan kvällen är över har glas krossats, pistoler riktats och blod spillts. The Party är en klipsk svart komedi, inspirerad av dagens brittiska politiska klimat. Här avhandlas en splittrad politisk debatt, samtidigt som rollfigurerna bär på sina egna hemligheter och lögner. Sally Potter (även manus) menar själv att The Party ska ses som skratterapi mot dumhet, intolerans och politiska lögner.

 

26/2 Ouaga Girls

Theresa Traoré Dahlberg, Sverige/Burkina Faso/Frankrike 2017, 82 min
I denna dokumentärfilm möter vi en grupp unga kvinnor som hamnat på bilmekanikerskolan i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. Det är inget de valt själva, men i ett land med en ungdomsarbetslöshet på 52 procent är jobben en het fråga. De unga kvinnorna befinner sig i det sköra skedet i livet då deras drömmar, önskningar och mod ställs mot åsikter, rädslor och samhällets förväntningar på vad en kvinna ska vara. Pricksäkert och poetiskt gestaltar Theresa T. Dahlberg sista skolåret, och lyckas samtidigt ge en bild av landets omtumlande historia och samtid. Lovande långfilmsdebut med mycket värme, skratt, smärta och djup.

 

5/3 En fantastisk kvinna

Sebastián Lelio, Chile/Tyskland/Spanien/USA 2017, 104 min
Den chilenske regissören Sebastián Leilo ligger bakom dramat En fantastisk kvinna. Filmen vann flera priser på filmfestivalen i Berlin 2017, bland annat Silverbjörnen för bästa manuskript och Teddy Award för bästa film. Daniela Vega spelar Marina, en ung transkvinna i Santiago. Marina har en relation med Orlando, som oväntat avlider efter en hjärnblödning. Mitt i sorgen blir Marina misstänkt för att ha något med dödsfallet att göra. "En fantastisk kvinna för tankarna till såväl Pedro Almodóvar som Oscarsbelönade Boys don’t cry", skrev Nicholas Wennö i Dagens Nyheter i höstas.

 

7/3 Årsmöte + Den tredje mannen

Carol Reed, Storbritannien 1949, 104 min
Efterkrigstidens Wien, en bombad och uppdelad stad där svarta börsen härskar. Författaren Holly Martins reser dit efter ett jobberbjudande från skolkamraten Harry Lime. Efter ankomsten visar det sig att Lime har omkommit. Uppgifterna kring Limes död tycks inte stämma, och Martins undersöker det närmare. Det leder honom in i en dunkel värld, och det visar sig att Lime bar på en hel del hemligheter. En film noir-klassiker som röstats fram till bästa brittiska film genom tiderna.

 

12/3 Wolf and Sheep

Shahrbanoo Sadat, Danmark/Afghanistan/Frankrike/Sverige 2017, 86 min
Regidebuterande Shahrbanoo Sadat skildrar – utifrån barnens perspektiv – afghanskt vardagsliv i en by bland bergen, bortom inbördeskrig och konflikter. De vuxna berättar sagor och legender om saker de inte kan förstå, bland annat den om Kashmirvargen. Barnen från byn vallar får. Där möts Sediqa och Qodrat innan familjerna ska bestämma över deras öden. Trots deras unga ålder är barnen medvetna om pojkars och flickors olika villkor och fördelning i livet. Pojkarna har sina farliga lekar och övar med slangbella för att mota bort vargen. Flickorna skvallrar och leker bland annat att de ska bli bortgifta.

 

19/3 Loving Vincent

Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Storbritannien/Polen 2017, 94 min
Loving Vincent uppmärksammades långt innan premiären 2017 som världens första helt oljeanimerade långfilm. Och vad kan väl passa bättre, när det handlar om Vincent van Gogh? Den nederländske konstnären avled 1890, och filmen, som är en slags deckarhistoria, handlar om de tragiska omständigheterna kring hans död. Filmens tillkomst är spektakulär, mer än 100 konstnärer arbetade med animationerna. Porträtten är särskilt anslående, och filmens stora roller kommer ur van Goghs porträttgalleri men gestaltas av skådespelare. Bland andra syns Chris O’Dowd, i rollen som postmästaren, och Jerome Flynn som doktor Gachets.

 

26/3 Lucky

John Carroll Lynch, USA 2017, 88 min
Lucky är en gammal andravärldskrigsveteran, och alla hans jämngamla vänner har gått bort. Han lever ett inrutat och kontrollerat liv i en liten amerikansk öken-stad. Dagarna består bland annat av morgongympa, ett glas mjölk, tv-tittande och en Bloody Mary. Efter en fallolycka bryts rutinerna; han tvingas inse att hans förvånansvärt goda hälsa håller på att försämras. Något som han måste acceptera. Harry Dean Stanton briljerar i huvudrollen, i det som blev hans sista film. En stillsam, finkalibrerad och lätt surrealistisk berättelse om något så ovanligt som en människa som förbereder sig på att dö. Filmen är skådespelaren John Carroll Lynchs kritikerrosade regidebut.

 

9/4 Korparna

Jens Assur, Sverige 2017, 107 min
Baserad på Tomas Bannerheds Augustprisade roman och utspelar sig på 1970-talet. Bonden Agne sliter hårt på sin gård för att få ekonomin att gå runt, och tänker sig att sonen ska ta över. Så har det varit i generationer. Agne plågas av en stegrande känsla av hopplöshet och han känner av att sonen inte är intresserad. Tonårige Klas ser sin plågade far och bistår honom pliktskyldigast. När tillfälle bjuds tar han hellre sin tillflykt till fågelskådande och egna funderingar på livet och framtiden. Kapitalstarka intressen börjar tränga sig på för att ta över marken. Korparna är omtalad för sitt mycket vackra foto och sin jordnära skildring.

 

16/4 Villebråd

Agnieszka Holland, Kasia Adamik, Polen/Tyskland/Tjeckien m. fl. 2017, 122 min
Lärarinnan, och tidigare ingenjören, Janina Duszejko lever med sina hundar på den polska landsbygden nära Tjeckien. På kort tid påträffas flera jägare döda i skogarna. De märkliga omständigheterna och spåren leder mot djur, snarare än människor som förövare. Duszejko, som närmast är ett med naturen, ligger hela tiden steget före polisen i brottsutredningen. Villebråd är den tidigare Oscarsnominerade Agnieszka Hollands återkomst till hemlandet Polen, efter en framgångsrik tid som regissör för serier som House of Cards och The Wire. Villebråd har av kritiker jämförts med mord-mysterier som Twin Peaks och Fargo.

 

Nyhetsbrev

Vill du hålla dig à jour med vad som händer i studion? Då ska du prenumerera på vårt nyhetsbrev.

E-postadress:
 

Kontakt

Halmstads Filmstudio
Saturnusgränd 5
302 35 Halmstad
E-post: info@halmstadsfilmstudio.se 

Vill du veta mer om Halmstads Filmstudio eller oss som är engagerade? Här finns såväl historik som presentation av vår organisation.

Bra länkar

Drakenfilm.se - kvalitetsfilm online | FLM - Sveriges ledande filmtidskrift | Göteborg Filmfestival | Filmfestivalen i Cannes | IMDB - The Internet Movie Database | Triart.se - kvalitetsfilm online | CDON | Ginza | Discshop.se | MovieMail | Röda Kvarn Helsingborg | Bio Roy | HagabionSamarbetspartners